Saturday, September 18, 2010

Overgang til Windows 7 og innføring av VDI - Kortsiktig teknologibytte eller strategisk veivalg?


Jeg har nylig vært på en ukes Roadshow sammen med Microsoft og andre partnere hvor tema var overgang til Windows 7 og virtuelle arbeidsflater. I løpet av denne uken hadde jeg gleden av å møte nesten 150 dyktige IT mennesker fra ulike bedrifter og organisasjoner.

I møte med alle disse oppdaget jeg det som kanskje er det aller viktigste for dagens klient og desktop løsninger – spesielt i lys av alle forestående prosjekter for overgang til Win7 og innføring av VDI løsninger.

Det jeg vil beskrive er hvordan denne overgangen kan bli et strategisk løft i stedet for å bare være et taktisk og kortsiktig teknologi bytte.

En av utfordringene med ”Windows Desktops” er at de er relativt statiske og krever mye manuelt vedlikehold. Administrasjon av statiske løsninger medfører ofte mye skreddersøm og scripting sammen med mange manuelle verktøy. Dette blir komplekst, dyrt å drifte og lite fleksibelt og brukervennlig.

Løsningen er å innføre ”Dynamiske Arbeidsflater”.

En dynamisk arbeidsflate er en Windows basert arbeidsflate 
(fysisk eller virtuell) som er oppmerksom på sammenhengen eller konteksten brukeren til enhver til er i – og i samsvar med dette dynamisk tilpasser arbeidsflatens innhold og utseende.

Det å være oppmerksom på sammenheng eller kontekst og dynamisk tilpasse seg er velkjent på mange områder. Ta bil som et eksempel; Den kan være oppmerksom på at det regner og selv starte vindusviskere. Noen er oppmerksomme på at objekter nærmer seg når en rygger og varsler umiddelbart. Display for radio og konsoll kan skifte kontrast og utseende i mørke kontra lyse. Noen biler kan til og med dimme fjernlys automatisk når en møter biler i mørket.

Slike funksjoner gjør hverdagen enklere for brukeren – en slipper lete gjennom instruksjonsboken eller ringe serviceverkstedet for å finne ut av avanserte funksjoner. Brukeren kan fokusere fullt og helt på oppgaven å kjøre bil. Resultatet blir økt kjøreglede, bedre produktivitet og høyere sikkerhet.

På samme måte som bilen, kan også en ”Windows Desktop” eller arbeidsflate gjøres intelligent og dynamisk.

På kontoret trenger brukeren en bestemt kombinasjon av applikasjoner, data, skrivere og brukerinnstillinger – dette er en personlig arbeidsflate. Når brukeren flytter seg til en annen lokasjon og logger på, presenteres arbeidsflaten i samsvar med hvem brukeren er, aktuell rolle eller situasjon, lokasjon, hvilken klient som benyttes og hva klokken er. For dette stedet kobles også automatisk de nærmeste skriverne opp.

Benyttes en laptop hjemmefra er arbeidsflaten igjen oppmerksom på hvor brukeren er - og tilpasses dynamisk for hjemmelokasjon og gjeldende tidspunkt. Av sikkerhetsgrunner er nå tilgang til sensitive data og applikasjoner blokkert – men her gis det tilgang til tjenester som iTunes og musikk.

Dynamiske arbeidsflate sørger for at den riktige arbeidsflaten alltid er tilgjengelig uansett hvor brukeren er. Resultatet blir en enklere hverdag og økt arbeidsglede, færre helpdesk henvendelser, høyere produktivitet og bedre sikkerhet.

Dersom din virksomhet planlegger overgang til Windows 7 eller innføring av VDI løsninger vil gevinstene bli langt større ved å først eller samtidig ta steget til dynamiske arbeidsflater.

RES Software gjennomførte i juli-august en nordisk spørreundersøkelse hvor nesten 1000 IT-sjefer og spesialister deltok. Blant disse har 8 av 10 besluttet å gå til Windows 7, og nær halvparten vil også innføre virtuelle arbeidsflater. De største bekymringene er migrering av brukerprofiler, tap av produktivitet og misfornøyde brukere. Dette kan man enkelt unngå ved å innføre dynamiske arbeidsflater som et ledd i prosjektet.

Undersøkelsen viser også at de aller fleste forventer å bruke fra 7-18 måneder på prosjektet. Analyse og design sammen med testing forventes å ta lengst tid. Det som er viktig å tenke på i denne sammenheng er hva en ønsker å oppnå. Et tradisjonelt prosjekt vil bringe virksomheten fra statiske Windows XP eller Vista desktops, til en ny men fremdeles statisk Windows 7 desktop. Alternativt fra en statisk lokal desktop til en ny men fremdeles statisk virtuell desktop.

Når en uansett planlegger å bruke 7-18 måneder på å innføre en ny desktop løsning, hvorfor ikke høste gevinsten av å gjøre den nye plattformen til dynamiske arbeidsflater? Dette vil samtidig forenkle prosjektet, og sørge for at brukerne beholder sine personlige innstillinger og preferanser etter overgangen.

Det jeg hører fra mange IT medarbeidere er slike prosjekter preges av ressursknapphet, milepæler, deadlines og hastverk. I en travel hverdag gir dette store utfordringer, og det blir lite tid til ettertanke og de overordnede langsiktige mål.

"Husk at høy hastighet sjelden er en god kompensasjon for mangel av retning. Mitt råd er; Stopp og velg en strategisk kurs før du kaster deg over taktiske teknologi grep."


Et operativsystem i seg selv er ingen strategi, og overgang til Windows 7 er isolert sett bare et taktisk teknologivalg. Dersom visjonen er å levere mer effektive verktøy til bedriftens ansatte er derimot innføring av dynamiske arbeidsflater en tydelig og god strategi.

En strategi for fremtidsklare arbeidsflater!

No comments:

Post a Comment